Yummy Natural

Шоколадов мус

Шоколадов мус

Когато имаш точната рецепта и правилните продукти е много лесно да сътвориш чудеса в кухнята. Дори и да нямаш особено голям опит и натрупана практика. Днес поделяме рецепта за вкусен шоколадов мус. Рецептата е много лесна и може да се следва, дори от начинаещи любители кулинари.
Следи блога ни, защото започваме голямо шоколадово предизвикателство и със серия кратки, практични, лесни, но ефектни рецепти с и за шоколад!

Необходими продукти:
  • 2 чаши кокосово мляко (запази 2 супени лъжици за разтваряне на желатина)
  • 1 супена лъжица висококачествен неароматизиран желатин на прах (форма на колаген, която се разтваря само в гореща течност)
  • 85 – 115 грама кулинарен шоколад Yummy Natural
  • ½ чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • щипка морска сол

Преди да преминем към рецептата, следва малко уточнение за една от кулинарните техники, които ще използваме. Тази техника се използва винаги, когато се работи с шоколад! Затова не пропускай подробностите. Усвоиш ли я, ще можеш да работиш умело и уверено с шоколада и ще имаш чудесни резултати в рецептите.

Как да приготвиш водна баня? Или Bain-Marie, както се казва на професионален жаргон.

Водна баня (или Bain-Marie) е кулинарен метод за топлинна обработка на храната. Водната баня се използва в кухнята за поддържането на определена температура на готвене, когато искаме тя да е контролирана или за запазване на вече сготвена храна топла. Този метод е подходящ за подготовка на по деликатни храни, такива които при висока консистенция могат да променят състоянието и вкуса си. Такъв продукт е шоколада. Винаги работи с него на водна баня! При разтапяне или при темпераиране.
Водната баня представлява съд с вода с температура от над 60°C, в която се поставя друг съд, най-често стъклена купа в който продукта се загрява или поддържа топъл за определено време.
В професионалното сладкарство има специални уреди за тази цел.

Как да направиш домашна водна баня?

Сложи тенджера с вода на котлона. Включи го, за да заври водата. Отгоре постави купа, която да приляга плътно по тенджерата но да не опира до водата. Реално искаме да разтопим шоколада и да загреем кокосовото мляко на парата, която се образува от заврялата вода, но не и да ги прегреем.
Още една важна подробност е водата да не ври прекалено силно. А много лекичко. Т.е. да е почти около 100 градуса, но не над 105 градуса. Ако водата заври прекалено силно може да повдигне купата, а дори и да вкара вода в шоколада, което ще развали нашата рецепта и ще прегрее шоколада. И той ще стане на ластик. Не искаме това. Искаме мека, пухкава и гладка консистенция.

Начин на приготвяне на шоколадовия мус:

Отдели 2 супени лъжици кокосово мляко. Загрей останалата част на водна баня.

В друга, малка тенджера смеси отделеното кокосово мляко с желатина. Изчакай да набъбне и прехвърли на водна баня. Разбъркай на слаб огън за няколко минути, докато се разтвори. Остави настрана. Загрей черния шоколад заедно с кокосовото мляко на водна баня. Разбърквай непрекъснато, докато се разтопи напълно и сместа стане гладка.
Бавно и постепенно добави желатиновата към шоколадовата смес, като разбъркваш.

ВАЖНО! Ако я изсипеш наведнъж, сместа ще стане на бучки. Изключи котлона, добави ваниловия екстракт и разбъркай.
Изсипи готовия мус в купички или чаши и охлади за поне 2 часа или докато стегне. Гарнирай с щипка морска сол и плодове по желание. Ние използвахме зрънца нар и защото са красиви и свежи и защото са в сезон. Ти може да добавиш и лешници, ако желаеш. Сервирай.

Наслаждавай се на този засищащ и удовлетворяващ глада за сладко десерт Винаги когато имаш нужда от нещо шоколадово. За още вкусни и лесни за приготвяне шоколадови рецепти – не забравяй да следиш блога ни.

Рецептата е адаптирана от най-новата книга на д-р Сара Готфрид: „Жените, храната и хормоните“.

Post a Comment