Image Alt

Yummy Natural

Какво трябва да знаеш за безглутеновото хранене

Какво трябва да знаеш за безглутеновото хранене.

Не повтаряй моята грешка…>

Когато за пръв път хората реминават към безглутенов хранителен режим, допускат грешката да заменят пълната с глутен боклучава храна в диетата си с безглутенова боклучава храна. Въпреки че е с една идея по-добра от консумацията на глутен, безглутеновата боклучава храна няма да ти помогне да стигнеш особено далеч по пътя си към оздравяване. И да, вече има много безглутенови варианти на любимите ти кексчета, на любимата ти паста, хляб… Но в повечето случаи те са пълни с рафинирани високовъглехидратни заместители. А ако трябва да запомниш само един принцип на здравословното хранене, то той е: „Нищо рафинирано, хидрогенирано и модифицирано не е полезно за теб“. И не, не е необходимо да си на диета, за да спазваш този принцип. Повечето безглутенови храни, за съжаление, са основани на вредни съставки. Проблемът е, че те силно повишават нивата на кръвната захар (като влияят зле на надбъбречните жлези, а това може да повиши неимоверно реакцията ти към стреса), а може да съдържат и вредни съставки като соя, царевица, мая, гуми. Продуктите на Yummy Natural са създадени, за да дадат решение на всички тези проблеми. Разгледай ги тук. Съдържат само натурални висококачествени съставки, без хидрогениране, модифициране, рафиниране и синтетично подобряване, следвайки принципа за консумиране на цели храни. За едно здравословно, пълноценно, качествено и вкусно хранене. Няма малко безглутеново хранене, както няма малко бременна жена. Тук принципът е „всичко или нищо“.

Защо е така?

Доказано е, че консумацията на глутен може да предизвика възпалителна реакция (ако човек е предразположен към такава), която да продължи до 2 – 3 месеца, а при някои хора и по-дълго. Повече за реакциите към глутен можеш да видиш тук. Точно поради тази съществена причина ако си на безглутеново хранене, не можеш да спазваш принципа, който се спазва при стандартните диети, с броене на калории например. Защото „малкото“ глутен може да те върне в изходна позиция.

Следи от глутен

Когато избираш безглутенова храна, не е достатъчно само да си наясно дали продуктът не съдържа глутен. Важно е да знаеш дали при отглеждането, съхранението, пакетирането, обработката му и т.н. този безглутенов продукт не е бил заедно с или в близост до съдържаща глутен култура. Такива са пшеница, ръж, ечемик и други. В Yummy Natural знаем тази малка подробност и следим за стриктното спазване на този принцип. Именно поради това сме се посветили изцяло на производство на безглутенови храни. Всички продукти на Yummy Natural са произведени в България в защитена безглутенова среда, която гарантира, че в тях не попадат глутен и/или други хранителни алергени, освен ядки.

Кръстосано замърсяване

Както вече ти стана ясно, не е достатъчно да избереш храна, която просто не съдържа глутен. Важно е тя да не е била в контакт с глутенова такава, защото много бързо се заразява. Така може да се окаже, че консумирайки храна без глутен, ти все пак приемаш такъв. И се получава така нареченото „кръстосано замърсяване“. Термин, който се използва за гарантиране на истинска безглутенова среда. Точно поради невъзможността да се ограничи кръстосаното замърсяване в една кухня – било то професионална или домашна, те информираме, че трябва да внимаваш. Това е и причината ресторантите да не могат да предложат 100% безглутеново меню – трябва да оборудват допълнителна кухня за целта.

Как да се предпазиш от кръстосано замърсяване в твоята кухня?

Използвай отделни прибори – дъски за рязане, бъркалки, чаши, вилици, съдове за печене. Маркирай ги по някакъв начин, за да е ясно на всички в семейството, че са само за безглутеново хранене. И преди да си се отказала, защото ти се вижда сложно, напомняме, че имаме имаме перфектното решение за теб!

Виж повече тук

Post a Comment